Kijk hier voor 40 jaar geschiedenis van de Paaschberg

Corona interview # 18

Een gesprek met Henk Denekamp, sportman en fietsliefhebber pur sang.

  1. Hoe gaat het momenteel met jou / jullie? we leven al een tijdje in het Corona tijdperk, hoe ervaren jullie deze tijd?
    Het gaat goed met ons. We zijn gezond en kunnen ons op zich goed redden in deze Coronatijd. Het is natuurlijk wel een beetje saai. Geen theater- of bioscoopbezoek. Geen uitstapjes, geen vakantietripjes, niet kunnen winkelen en een tijdje niet met andere mensen eten. Maar we fietsen samen wel heel veel op de tandem en vanuit ons huis lopen we zo het bos in. "Je zult nu maar in de Randstad op een flat zeven hoog wonnen" zeggen we nog aleens tegen elkaar.

 

  1. Wanneer we uit deze pandemie komen hoe zouden we dan verder met elkaar om moeten gaan in de toekomst, wat blijft er over van de 1 ½ meter samenleving?
    Ik hoop dat er niets over blijft van de anderhalvemetersamenleving, dat je weer kunt ontmoeten, dat je weer kunt knuffelen, dat je weer van alles kunt doen. Maar het zal wel anders zijn dan nu. Bewust of onbewust zullen je herinneringen aan deze Coronatijd zich toch wel verankeren in je doen en laten.

 

  1.  Persoonlijk, wat staat er allemaal op de bucketlist?
    Een bucketlist hou ik er niet op na maar deze tijd doet je wel verlangen naar en dromen van dingen die nu niet aan de orde zijn: Kamperen in Zuid-Frankrijk, rondsnuffelen bij Lovink om een boek te kopen, naar Groningen treinen en daar lekker met een krant en een kop koffie uren doorbrengen in het oergezellige koffiehuis De Beurs op de Vismarkt. En fietsen in de bergen natuurlijk! En, wie weet, fietsen we nog een keer op de tandem naar Santiago!

 

  1. Zijn er zaken waar je je aan ergert, en welke zijn dat dan?
    Niemand heeft de Corona en alle ellende van dien zien aankomen en bijna iedereen legt zich neer bij de beperkingen die deze tijd met zich meebrengen. De overheid en zorgverleners doen hun uiterste best doet om de Corona te beteugelen. Waarbij, omdat het allemaal nieuw is, fouten worden gemaakt. Het stoort me dan heel erg dat er mensen en groepen zijn die zich niet aan de regels houden of, erger nog, gaan rellen of gaan demonstreren tegen de Coronamaatregelen. 

 

  1. Nu je eigenlijk nergens meer mag komen houd je dus tijd over, hoe besteed je de dag, en heb je mogelijk nieuwe hobby’s ontdekt?
    Ik houd nooit tijd over. Maar dat komt ook omdat ik slecht kan plannen en vaak veel tijd verlummel. Als dat nog eens anders wordt dan kan ik mijn Garmin, die ik drie jaar geleden gekocht heb, misschien wel gaan ontdekken. 
    Verder sport ik heel veel, meestal wel vijf of zes keer in de week. Fietsen, hardlopen en soms indoor roeien. En samen op de tandem hebben we vorig jaar wel 5000 kilometer afgelegd.  

 

  1. Leven jullie de Coronaregels strikt na? En welke regels gaan wat jullie betreft veel te ver?
    Wij houden ons zo goed mogelijk aan de Coronaregels maar vinden het wel jammer dat je een tijdje niet twee mensen, ook niet als het om een stelletje gaat, heb mogen ontvangen. 

 

  1. Er zijn nogal wat protesten zo links en rechts, en sommige best hevig, kun je dit begrijpen, of overheerst er onbegrip voor dit soort acties
    We snappen heel goed dat het voor middenstanders en ondernemers heel moeilijk is om het hoofd boven water te houden en kunnen ons voorstellen dat deze mensen opstandig worden van Coronamaatregelen die hun het water naar de lippen doen stijgen. Maar als dit leidt  tot opstand en rellen wat we de afgelopen tijd gezien hebben! Daar heb ik geen enkel begrip voor. En dat er nog anti-Corona-demonstraties zijn waar men massaal op afkomt. Hoe pijnlijk is dat voor mensen die Coronadoden te betreuren hebben? Je hebt dan toch echt niet begrepen wat Corona met je kan doen. 

  1. Wat zal de impact zijn van deze pandemie op onze samenleving denk je? en op jezelf?
    Het is wat mij betreft moeilijk in te schatten of de Coronapandemie blijvende gevolgen heeft voor de samenleving. Ik hoop dat we deze treurige tijd snel kunnen vergeten en dat het "nieuwe gewoon"  niet blijvend is. 
    De economische schade die de pandemie veroorzaakt heeft zal we nog wel een tijd lang op het bedrijfsleven en de middenstand drukken.  En omdat de overheid nu enorm veel geld in de economie moet pompen zal iedere belastingbetaler, waarschijnlijk ook nog wel de volgende generatie, dat in zijn portemonnee voelen.    

 

  1. De sociale omgeving verandert, minder spontaan met veel regels, houdt je dat bezig?
    Ik denk daar niet zo veel aan. We zien wel hoe en wat er dan verandert, en of die veranderingen blijvend zijn kun je ook niet inschatten. Je kunt er in ieder geval niets aan doen en het zal ook wel weer wennen.

 

  1. Houdt Corona je nog dagelijks bezig of ontstaat er al een soort van gewenning
    Waarschijnlijk ben je er onbewust meer mee bezig dan je denkt. Want dag in dag uit wordt je overvoerd met Coronanieuws, dat moet wel op je inwerken. Aan de avondklok hebben we eigenlijk helemaal niet hoeven te wennen. Maar dat zal de leeftijd zijn!

 

  1. Wat leert deze pandemie je voor de toekomst?
    Dat de wereld en de samenleving veel minder maakbaar is dan we, met elkaar misschien wel, dachten. De mogelijkheden die we hebben op allerlei gebied zijn niet onbegrensd. We komen er achter dat de mondialisering ook niet te negeren negatieve kanten met zich meebrengt zoals verspreiding van ziektes, infectiebronnen en ongewenste uitheemse dieren en planten. Is het verstandig goederen en producten van hot naar her over de wereld te slepen? Moet je nog wel voor een habbekrats naar een exotisch land willen vliegen om daar een paar weken in de zon aan het strand te liggen? Misschien gaan we door een en ander wel wat soberder leven! Dat kan dan wellicht weer positief bijdragen aan de beheersing van de klimaatcrisis, naar mijn mening uiteindelijk een grotere uitdaging dan de Coronacrisis.

  1. Wat is jullie grootste gemis op dit moment?
Je ontmoet veel te weinig en veel te vluchtig andere mensen waar je wat mee hebt.