Kijk hier voor 40 jaar geschiedenis van de Paaschberg

Corona interview # 16

Deze keer aandacht voor Johan Luijting, buitenman, wijnliefhebber en .. fietser. 

 1. Hoe gaat het momenteel met jou / jullie? we leven al een tijdje in het Corona tijdperk, hoe ervaren jullie deze tijd?

We zijn net terug van een week Terschelling, na een drukke periode door een verhuizing van onze jongste dochter. Gelukkig geen last van corona gehad, ook niet in onze familie. Wel saai dat er zo weinig te doen is. 

 

 1. Wanneer we uit deze pandemie komen hoe zouden we dan verder met elkaar om moeten gaan in de toekomst, wat blijft er over van de anderhalvemetersamenleving?

Zodra iedereen die dat wil gevaccineerd is, gaan we hoogstwaarschijnlijk weer terug naar het “oude normaal”. Er zullen heel wat uitgestelde feesten alsnog uitbundig gevierd gaan worden.

 

 1. En persoonlijk, wat staat er allemaal op de bucketlist?

Niet veel. We hebben in ieder geval zin een vakantie in de Provence. Tot ’s avonds laat buiten een wijntje drinken bij de tent.

 

 1. Zijn er zaken waar je je aan ergert, en welke zijn dat dan?

Ergeren niet, maar verbazen wel: over de gevolgen van de komende klimaatcrisis hoor je niet zo veel. Die crisis wordt veel groter dan wat we nu beleven.

 

  

 1. Nu je eigenlijk nergens meer mag komen houd je dus tijd over, hoe besteed je de dag, en heb je mogelijk nieuwe hobby’s ontdekt?

We wonen in een oud huis met een grote tuin en wijngaard. Er gaat altijd wel wat stuk in huis en verder is er buiten genoeg te doen. Er is meer tijd om te lezen en verder wandelen en fietsen we veel.

 

 1. Leven jullie de Coronaregels strikt na? En welke regels gaan wat jullie betreft veel te ver? 

We zijn heel braaf hoor. Maar het lukt niet om slechts 1 persoon per dag te ontvangen. Van de avondklok hebben we nog niet veel last; als het ’s avonds wat langer licht wordt, gaat dat zeker knellen.

 

 1. Er zijn nogal wat protesten zo links en rechts, en sommige best hevig, kun je dit begrijpen, of overheerst er onbegrip voor dit soort acties

Voor veel kleine ondernemers duurt de lockdown veel te lang en is het uitzichtloos. Dat die protesteren snap ik wel. 

  

 

 1. Wat zal de impact zijn van deze pandemie op onze samenleving denk je? en op jezelf?

Moeilijk te zeggen wat de impact is. De rekening van de pandemie komt uiteindelijk bij de volgende generatie te liggen en dat lijkt ons niet terecht.

 

 1. De sociale omgeving verandert, minder spontaan met veel regels, houdt je dat bezig?

Die regels zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen als de acute dreiging weg is

 

 1. Houdt Corona je nog dagelijks bezig of ontstaat er al een soort van gewenning

In het begin waren we vrij voorzichtig en raakten we bijvoorbeeld liever niets aan dat door een ander was vastgehouden. Je kunt nu de risico’s veel beter inschatten. 

 

 1. Wat leert deze pandemie je voor de toekomst?

De mensheid is kwetsbaar en mens en dier leven te dicht op elkaar. 

 

 1. Wat is jullie grootste gemis op dit moment?

Vergeleken met anderen en andere landen hebben wij helemaal niets te klagen. Geen zorgen over werk, inkomen of gezondheidszorg. Toch missen we de vrijheid om te kunnen gaan of staan waar je wilt; eigenlijk een luxeprobleem. Het vergaderen via videobellen zal ik absoluut niet missen.

L.W.C. de Paaschberg opgericht december 1980